H κοιλιοκάκη είναι η δυσανεξία στη γλουτένη (δηλαδή την πρωτεΐνη που υπάρχει στο σιτάρι, το κριθάρι, τη βρόμη και τη σίκαλη και όλα τα παράγωγά τους τρόφιμα που παράγονται από αυτά).

H δυσανεξία στο συστατικό αυτό έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή του εσωτερικού τοιχώματος του λεπτού εντέρου. Πώς θα καταλάβεις αν είσαι και εσύ ανάμεσα στο μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού (περίπου το 10% πάσχει από κάποια μορφή της) που αντιμετωπίζει το πρόβλημα αυτό; 

Tα σημάδια διαφέρουν από οργανισμό σε οργανισμό και από ηλικία σε ηλικία. Παρακάτω ωστόσο, θα βρεις τα 9 βασικότερα, που μπορεί να προδίδουν το πρόβλημα. 

 

Δυσανεξία στη γλουτένη: 10 σημάδια που την "προδίδουν"

1.Πεπτικά προβλήματα, πολλά αέρια, φούσκωμα, διάρροια.

2.Μικρά εξογκώματα/σπυράκια, στην πίσω πλευρά των μπράτσων, που είναι αποτέλεσμα της έλλειψης σε ακόρεστα λιπαρά και βιταμίνες (αποτέλεσμα της επιβλαβούς δράσης της γλουτένης στο έντερο). 

3.Κόπωση, ζαλάδα ή αίσθημα εξάντλησης μετά την κατανάλωση ενός γεύματος που περιέχει γλουτένη.

4.Νευρολογικά συμπτώματα (λιποθυμίες ή ένα αίσθημα απώλειας της ισορροπίας).

5.Ορμονική διαταραχή (προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, ανεξήγητη στειρότητα).

6.Ημικρανίες και πονοκέφαλοι.

7.Χρόνια κόπωση ή ινομυαλγία.

8.Φλεγμονή, οίδημα ή πόνος στα δάχτυλα, τα γόνατα ή τους γοφούς.

9.Διαταραχές στην ψυχική διάθεση και συναισθηματικές μεταπτώσεις.