Το πρόβλημα

Η γυναικεία τριχόπτωση αποτελεί σήμερα ένα πολύ συχνό πρόβλημα. Υπολογίζεται πως το 30-50% των γυναικών από 30 έως 50 ετών εμφανίζουν κάποιο βαθμό τριχόπτωσης, ενώ το ποσοστό αυξάνεται κατακόρυφα μετά την εμμηνόπαυση. Το πρόβλημα της τριχόπτωσης αφορά τις γυναίκες στον ίδιο βαθμό με τους άντρες και το κυριότερο αίτιο είναι η κληρονομικότητα. Επίσης, υπάρχουν άλλες σπανιότερες μορφές τριχόπτωσης, όπως η γυροειδής αλωπεκία, η διάχυτη αλωπεκία, οι φαρμακευτικές αλωπεκίες, οι ουλωτικές αλωπεκίες κλπ. Αυξημένη συχνότητα εμφανίζουν σήμερα και οι αλωπεκίες τραυματικής αιτιολογίας, όπως η αλωπεκία από έλξη (traction alopecia), η οποία είναι πολύ συχνή σε γυναίκες που χτενίζουν τα μαλλιά τους προς τα πίσω ή χρησιμοποιούν extensions, και η αλωπεκία της κροταφικής και μετωπιαίας χώρας ύστερα από επεμβάσεις face lift ή brow lift. Επιπλέον, διάφοροι άλλοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την εξέλιξη της τριχόπτωσης, όπως η κακή διατροφή και οι εξαντλητικές δίαιτες, η ύπαρξη αναιμίας, παθήσεων του θυρεοειδούς ή άλλων ορμονικών διαταραχών.

Οι λύσεις

Η λύση στο πρόβλημα της τριχόπτωσης μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική. Συνήθως απαιτείται ένας συνδυασμός πρόληψης της τριχόπτωσης με κάποια από τις διαθέσιμες συντηρητικές θεραπείες, όπως η χρήση μινοξιδίλης, η χρήση συσκευών laser χαμηλής ενέργειας LLLT, η εφαρμογή αυτόλογων αυξητικών παραγόντων ή PRP, και αποκατάστασης με τη μεταφορά υγιών τριχοθυλακίων από το πίσω μέρος του κεφαλιού στην περιοχή του προβλήματος με την τεχνική Advanced FUE (Follicular Unit Extraction). Η συνεδρία Advanced FUE διαρκεί 2-6 ώρες και δεν απαιτείται νοσηλεία.

Αποτελέσματα

Στις συντηρητικές θεραπείες τα αποτελέσματα αρχίζουν να γίνονται αντιληπτά 2-3 μήνες μετά την έναρξη της θεραπείας και αφορούν κυρίως σε ελάττωση του ρυθμού ή σταθεροποίηση της τριχόπτωσης. Η μόνη θεραπεία που μπορεί αντικειμενικά να αναστρέψει την εικόνα και να επαναφέρει τα χαμένα μαλλιά με απόλυτα φυσικό τρόπο είναι η μεταμόσχευση τριχοθυλακίων με τη μέθοδο Advanced FUE. Τα αποτελέσματα γίνονται άμεσα ορατά, υπάρχει εμφανής βελτίωση 3-4 μήνες μετά τη θεραπεία, ενώ τα νέα μαλλιά μπορεί να φυτρώνουν ακόμη και 12 μήνες μετά.

Πότε εφαρμόζεται η Advanced FUE

Η νέα μέθοδος Advanced FUE εφαρμόζεται με επιτυχία στις περιπτώσεις κληρονομικής τριχόπτωσης ανδρογενετικού τύπου, σε ουλωτικές αλωπεκίες, σε περιπτώσεις αλωπεκίας από έλξη, σε περιπτώσεις τριχόπτωσης από επεμβάσεις face lift ή brow lift, ενώ τα τελευταία χρόνια εξαιρετικά δημοφιλείς είναι οι επεμβάσεις για καθαρά αισθητικούς λόγους, όπως το «κατέβασμα» του hair line στο μέτωπο ή η αποκατάσταση και η πύκνωση των φρυδιών.

Πλεονεκτήματα της Advanced FUE

Σε αντίθεση με τις παλαιότερες μεθόδους μεταμόσχευσης μαλλιών, όπως η μέθοδος strip ή FUT, όπου απαιτούνταν η αφαίρεση μιας λωρίδας δέρματος από το πίσω μέρος της κεφαλής και η χρήση ραμμάτων με αποτέλεσμα πόνο και δημιουργία μόνιμης μετεγχειρητικής ουλής, η σύγχρονη τεχνική Advanced FUE δεν παρουσιάζει τέτοια προβλήματα. Επιτρέπει τη λήψη μεμονωμένων τριχοθυλακίων με τη χρήση μικροεργαλείων από το πίσω μέρος της κεφαλής και μεταφορά τους στην πάσχουσα περιοχή σε ένα βήμα (one step implantation). Έτσι, αποφεύγονται τα μόνιμα σημάδια και οι ουλές, αποκαθίσταται η τριχοφυΐα με απόλυτα φυσικό τρόπο και ανώδυνα, ενώ τα νέα μαλλιά μεγαλώνουν φυσιολογικά στη νέα τους θέση.

Ευχαριστούμε τον Δρ. Αναστάσιο Βεκρή, πλαστικό χειρουργό, εξειδικευμένο χειρουργό μαλλιών, μέλος της ISHRS (International Society of Hair Restoration Surgery), αναγνωρισμένο παγκοσμίως, ειδικό στη μεταμόσχευση μαλλιών και επιστημονικό διευθυντής της ειδικής κλινικής μαλλιών Advanced Hair Clinics. (www.advancedhairclinics.gr, info@advancedhairclinics.gr)

Ιανουάριος 2017

Υποδεχόμαστε με στυλ τη νέα χρονιά!

Από το Περιοδικό

Συνεντεύξεις Τρίτη 10.10.2017

MF Mούσα: Ιρίνα Σάικ

Η Ρωσίδα καλλονή ποζάρει στο φακό του Mario Testino για την καμπάνια της Intimissimi. H Madame Figaro ρίχνει μια ματιά στο backstage και μιλά αποκλειστικά μαζί της

>