Η Κωνσταντίνα Καραδήμα, δερματολόγος-αφροδισιολόγος, εξηγεί πως οι αγγειακές βλάβες μπορούν να γίνουν μακρινό παρελθόν. Από τη Νέλλη Καλαμαρά.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι επισκέπτονται τον δερματολόγο, για να εξετάσουν ένα πρόβλημα σχετιζόμενο με κάποιο αγγειακό όγκο, μία αγγειακή αλλοίωση ή δυσπλασία. Ευτυχώς, η επιστήμη έχει προχωρήσει τόσο πολύ, που η επιτυχία είναι σχεδόν εξασφαλισμένη.

Οι βλάβες

Με τον όρο “αγγειακοί όγκοι περιγράφεται μία ομάδα βλαβών που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει: το αιμαγγείωμα της βρεφικής ηλικίας, μία καλοήθεια που εμφανίζεται στο 1-10% νεογνών και βρεφών έως 1 έτους, τα κερασόχροα αιμαγγειώματα, καλοήθειες αγγειακής προέλευσης που εντοπίζονται στη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων άνω των 30 ετών, τα αγγειοκερατώματα, βλάβες ερυθρού ή μπλε χρώματος περιορισμένες σε μία περιοχή του σώματος, και τη φλεβική λίμνη, μία διατεταμένη φλέβα που εμφανίζεται σε φωτοεκτεθειμένες περιοχές.

Το αστεροειδές αιμαγγείωμα είναι μία καλοήθεια που οφείλεται στη διάταση ενός προϋπάρχοντος αγγείου, από την οποία ξεκινούν ακτινωτά μικρότερα αγγεία, και συνήθως εντοπίζεται στο πρόσωπο και στο λαιμό. Οι αγγειακές δυσπλασίες είναι ανωμαλίες των αιμοφόρων αγγείων και των λεμφαγγείων, παρούσες από τη γέννηση, αλλά συχνά μη ορατές για μήνες ή χρόνια. Οι ευρυαγγείες είναι ασυμπτωματικά διεσταλμένα τριχοειδή αγγεία, εντοπισμένα σε διάφορα σημεία του προσώπου και του σώματος, με ποικίλη αιτιολογία (κληρονομικότητα, ορθοστασία, διαταραγμένα ορμονικά επίπεδα, παρατεταμένη χρήση κορτιζόνης, κ.ά.).

Η θεραπεία

Μετά την κλινική αξιολόγηση, τη λήψη λεπτομερούς ιστορικού, την εξέταση και τη δερματοσκόπηση της βλάβης, ακολουθεί η διερεύνηση των θεραπευτικών επιλογών. Η ενδεδειγμένη και πλέον αξιόπιστη θεραπεία είναι τα lasers. Η ενέργεια του παλμού του laser απορροφάται από την αιμοσφαιρίνη του αίματος, μετατρέπεται σε θερμότητα και προκαλεί τοπική πήξη του αίματος, με συνέπεια τα τοιχώματα των αγγείων να συγκλίνουν και να καταστρέφονται, ενώ το αίμα επιστρέφει στη φυσιολογική του ροή, σε αγγεία που βρίσκονται βαθύτερα μέσα στο δέρμα. Τα αποτελέσματα είναι μόνιμα και τα ακτινοβολημένα αγγεία δεν εμφανίζονται ποτέ ξανά.

Ο παλμός του laser γίνεται αισθητός σαν τρύπημα από καρφίτσα, και ένα ειδικό σύστημα παροχής ψυχρού αέρα κάνει το αίσθημα λιγότερο δυσάρεστο, ενώ προστατεύει τους γειτονικούς ιστούς από τη θερμότητα. Η επιλογή του laser και ο αριθμός των συνεδριών ποικίλλουν ανάλογα με τη διάγνωση, το σημείο στο οποίο εντοπίζεται το πρόβλημα, την ηλικία και το χρώμα του δέρματος.

Στο πρόσωπο οι βλάβες μικρής έκτασης εξαφανίζονται σχεδόν άμεσα, ενώ οι μεγαλύτερες καθώς και το διάχυτο ερύθημα των ζυγωματικών και της μύτης απαιτούν περισσότερες συνεδρίες, με απόσταση 4 εβδομάδων μεταξύ τους. Για το σώμα απαιτούνται περισσότερες συνεδρίες, αλλά τα αποτελέσματα είναι ορατά ήδη από την πρώτη φορά. Αμέσως μετά την ακτινοβόλησή του, το αγγείο σκουραίνει και μέσα σε 2-3 εβδομάδες εξαφανίζεται εντελώς.

Σε περίπτωση που ο γιατρός υποπτεύεται την ύπαρξη κάποιου είδους φλεβικής δυσλειτουργίας των άκρων, κρίνεται απαραίτητη η διεξαγωγή ενός αγγειακού triplex πριν από την έναρξη των θεραπειών με laser. Μετά το πέρας της θεραπείας, επιστρέφεις κανονικά στις καθημερινές σου δραστηριότητες και μπορείς άφοβα να χρησιμοποιήσεις και μακιγιάζ.

Ευχαριστούμε την κα Κωνσταντίνα Καραδήμα, δερματολόγο-αφροδισιολόγο, άριστη γνώστρια της Δερματικής Ογκολογίας και Δερματοσκόπησης, συνδιοργανώτρια της Πανευρωπαϊκής Εκστρατείας κατά του Μελανώματος για 4 συνεχή χρόνια και μετεκπαιδευθείσα σε θέματα Αισθητικής Δερματολογίας – Laser σε Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Αφροδίσιων & Δερματικών Νοσημάτων «Ανδρέας Συγγρός». (drkaradima@yahoo.com)

Ιανουάριος 2017

Υποδεχόμαστε με στυλ τη νέα χρονιά!

Από το Περιοδικό

Συνεντεύξεις Τρίτη 10.10.2017

MF Mούσα: Ιρίνα Σάικ

Η Ρωσίδα καλλονή ποζάρει στο φακό του Mario Testino για την καμπάνια της Intimissimi. H Madame Figaro ρίχνει μια ματιά στο backstage και μιλά αποκλειστικά μαζί της

>