top article

Ο σεφ Μίλτος Αρμένης έχει να επιδείξει σημαντικές συνεργασίες στο εξωτερικό, αφού το βιογραφικό του περιλαμβάνει διάσημα εστιατόρια σε Γαλλία, Ισπανία και Ελβετία και συνεργασίες με ονόματα, όπως ο Alain Doucasse και ο Jérôme Serres, ενώ στην Ελλάδα βραβεύτηκε για τη δημιουργική του δεινότητα στον Ερημίτη των Παξών. Τώρα λοιπόν ο σεφ, που κατάγεται μισός από την Ελλάδα και μισός από την Ισπανία, αναλαμβάνει για πρώτη φορά κουζίνα στην Αθήνα και συγκεκριμένα το εντυπωσιακό εστιατόριο Όμικρον του Ομίλου Καστελόριζο στην Κηφισιά. Οι άνθρωποι του Όμικρον βάζουν ένα τολμηρό στοίχημα, καθώς από την πιο comfort λογική που ακολουθούσαν τα τελευταία χρόνια, πλέον ανοίγουν μία νέα σελίδα με μία ξεκάθαρα δημιουργική ελληνική-μεσογειακή κουζίνα να καθρεπτίζεται στο μενού.

#Tidbits * : Ελλάδα Ισπανία Συμμαχία

Το μενού το δοκιμάσαμε πριν λίγο καιρό και πριν την επίσημη παρουσίαση του στους ανθρώπους των media σε μία κλειστή βραδιά στην οποία είχαμε τη δυνατότητα να δούμε τον σεφ επί το έργον, αλλά ακόμη υπήρχαν πιάτα υπό διαμόρφωση, οπότε πιθανώς να έχουν υπάρξει κάποιες αλλαγές στην πορεία. Μπορούμε όμως να πούμε με βεβαιότητα πως ό,τι δοκιμάσαμε ήταν πολλά υποσχόμενο και έδειχνε έναν σεφ με έντονη δημιουργική διάθεση και ανήσυχο μαγειρικό πνεύμα, που ξέρει να εκμεταλλεύεται εξαιρετικά τα καλύτερα στοιχεία και από τις δύο χώρες καταγωγής του, ενώ η παρουσίαση των πιάτων ήταν πραγματικά εντυπωσιακή, τόσο που κάποια στιγμή έπιασα τον εαυτό μου να μη θέλω να φάω για να μην χαλάσω την εικόνα του πιάτου.

ομικρον

Στο δια ταύτα τώρα, δηλαδή στα ίδια τα πιάτα, τα οποία σε κέρδιζαν ήδη από την εικόνα τους, όπως προείπαμε, και εν συνεχεία σε κέρδιζαν εκ νέου με τη γεύση τους. Γενικά πρέπει να πω πως ο σεφ πρέπει να αγαπά περισσότερο να δουλεύει με το ψάρι, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει πως τα κρεατοφαγικά πιάτα υπολείπονταν σε γεύση, απλώς προσωπικά θεώρησα όποιο ψαροφαγικό πιάτο δοκίμασα εξαιρετικά γευστικό και καλοδουλεμένο, με περίσσεια φαντασία και έμπνευσης.

ομικρον

Τα "καλοσωρίσματα" είχαν μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς παίζουν με παραδοσιακά ελληνικά υλικά, όπως η φακή ή η φασολάδα, σε έξυπνους πειραματισμούς και δημιουργικές συνθέσεις. Από τα πρώτα πιάτα θέλω να πλέξω το εγκώμιο της καβουρόψιχας με λαχανικά, ρόδι και αβοκάντο, το οποίο είχε εξαιρετικές εντάσεις και αληθινή νοστιμιά, ενώ του ιδίου επιπέδου ήταν και το τσιγαρέλι με το καλαμάρι.

ομικρον

Ένα πιάτο που θεωρώ πως θα μπορούσε να αποτελέσει και σαφές επιχείρημα από μόνο του για να ανηφορήσεις προς Κηφισιά είναι η σουπιά με το κους κους μαγειρεμένη στο μελάνι της και συνδυασμένη με ξινόγαλο και λάδι από άνηθο. Comfort με όλη την έννοια του όρου και συνάμα πιάτο υψηλών αξιώσεων, που δείχνει μαεστρία και αγάπη για τα υλικά, αποτελεί αυτή η σουπιά, ενώ κοντράρεται στα ίδια με το ταρτάρ καραβίδας με σορμπέ πορτοκάλι.

Μίλτος Αρμένης όμικρον

Τέλος το "σαν παστίτσιο", όπου το γνωστό μαμαδίστικο πιάτο παίρνει μία ανατρεπτική μορφή με το ζυμαρικό να τυλίγεται σε κροκέτα και να κλείνει μέσα του τον κιμά και την μπεσαμέλ, ενώ δίπλα του τοποθετείται ταρτάρ από μοσχάρι είναι σίγουρα μία έξυπνη και νόστιμη ιδέα, που γευστικά όμως θα μπορούσε και να φτάσει σε υψηλότερα επίπεδα. Στο ίδιο δημιουργικό κλίμα αλλά με άψογη εκτέλεση και γεύση ήταν το στιφάδο από μοσχαρίσια μάγουλα με τρεις διαφορετικές υφές πατάτας, ένα πιάτο πληθωρικά γευστικό και νοσταλγικά νόστιμο. Για το τέλος κράτησε λίγη όρεξη ακόμη, καθώς η σούπα σοκολάτας που "χύνεται" πάνω από καλοφτιαγμένες μαρέγκες είναι ο ιδανικός τρόπος για να κλείσεις το δείπνο σου.

Info: Δρόσου 1 & Αίγλης, Κηφισιά, τηλ. 2106202475

* Tidbit : a small piece of food

              : a small piece of news or interesting information

 

Ιανουάριος 2017

Υποδεχόμαστε με στυλ τη νέα χρονιά!

Από το Περιοδικό

Συνεντεύξεις Τρίτη 10.10.2017

MF Mούσα: Ιρίνα Σάικ

Η Ρωσίδα καλλονή ποζάρει στο φακό του Mario Testino για την καμπάνια της Intimissimi. H Madame Figaro ρίχνει μια ματιά στο backstage και μιλά αποκλειστικά μαζί της

>