top article

Ο Σεπτέμβριος φέτος είναι μία ιδανική ευκαιρία για να επισκεφτούμε την Αμοργό, αφού 18-24 Σεπτεμβρίου διοργανώνεται για πρώτη φορά η Εβδομάδα Γαστρονομίας Αμοργού, ένας νέος γαστρονομικός θεσμός, που θα διαφημίσει την αμοργιανή κουζίνα σε όλο τον κόσμο. Φέτος είναι η πρώτη χρονιά της διοργάνωσης, αλλά οι εμπνευστές της πιστεύουν πως θα πάει καλά και θα εξελιχθεί σε θεσμό, ο οποίος θα διεξάγεται κάθε Σεπτέμβρη για μία εβδομάδα, και φέτος συγκεκριμένα θα γίνει παράλληλα με την διοργάνωση του καταδυτικού αγώνα "The Authentic Big Blue”.

Σκοπός της Εβδομάδας Γαστρονομίας Αμοργού είναι:

-Η ανάδειξη και η προβολή των τοπικών συνταγών, των προϊόντων αλλά και της γαστρονομικής κουλτούρας του νησιού από το χθες έως και το σήμερα σε ένα ευρύτερο ελληνικό, αλλά και διεθνές κοινό, με το βλέμμα στο αύριο της Αμοργιανής κουζίνας

-Η γνωριμία, η ενασχόληση και η εμβάθυνση του συνόλου του πληθυσμού της Αμοργού, ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου, αλλά και των επισκεπτών του νησιού με την γαστρονομική κουλτούρα του νησιού

-Η χρήση όλο και περισσότερο τοπικών συνταγών και τοπικά παραγόμενων προϊόντων από το σύνολο των εστιατορίων και των ξενοδοχείων της Αμοργού, καθώς και η εκπαίδευση τους στη χρήση αυτών των συνταγών και των προϊόντων.

Στα πλαίσια αυτά έχουν σχεδιαστεί πολλές εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων αναφέρουμε ενδεικτικα:

Συνέδριο Γαστρονομίας στην Αιγιάλη της Αμοργού με θέμα την ταυτότητα και το μέλλον της κυκλαδίτικης κουζίνας και ειδικά της Αμοργού, με σπουδαίους καλεσμένους ομιλητές. Έχουν μέχρις στιγμής προσκληθεί και θα μιλήσουν οι: Γιώργος Πίττας, Θοδωρής Λέλεκας, Νανά Δαρειώτη, Θάλεια Τσιχλάκη, Ανδρέας Ανδρουλιδάκης, κ.α.
Θα πραγματοποιηθεί διήμερη γιορτή κρασιού στο λιμάνι των Καταπόλων με δέκα καλεσμένα οινοποιεία απ’ όλη την Ελλάδα. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα οινοποιεία  Vassaltis από Σαντορίνη, Gentilini από Κεφαλονιά, Γαία οινοποιητική από Νεμέα και Σαντορίνη, Λυραράκης από την Κρήτη, Κτήμα Avantis από Εύβοια κ.α. Στα πλαίσια του διημέρου η δημοσιογράφος γεύσης Νίκη Μηταρέα θα μαγειρέψει με κρασί για το κοινό.
Στο Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής, ο μάγειρας της γιορτής του ομώνυμου Πανηγυριού κ. Μενδρινός και το επιτελείο του θα μαγειρέψουν για τους συμμετέχοντες της Εβδομάδας Γαστρονομίας Αμοργού. Πρόκειται ουσιαστικά για μια αναπαράσταση της μεγάλης γιορτής του νησιού που λαμβάνει χώρα ανήμερα της γιορτής της Αγ. Παρασκευής στις  26 Ιουλίου. Για φέτος, ο σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου θα μας τιμήσει με την παρουσία του εκείνη την ημέρα, συνδράμοντας στην μεγάλη αυτή γιορτή.

Στον Ασφοντυλίτη Αμοργού, ένα εγκαταλειμμένο χωριό του νησιού στο οποίο λειτουργεί μόνο μια ταβέρνα χωρίς ρεύμα και μαγειρεύουν σε ξυλόφουρνο, θα ετοιμαστεί για 50 μόνο προσκεκλημένους ένα μενού βασιζόμενο σε τοπικά προϊόντα του νησιού με την επιμέλεια του γνωστού σεφ Αλέξανδρου Παπανδρέου.
 

* Tidbit : a small piece of food

              : a small piece of news or interesting information

Ιανουάριος 2017

Υποδεχόμαστε με στυλ τη νέα χρονιά!

Από το Περιοδικό

Συνεντεύξεις Τρίτη 10.10.2017

MF Mούσα: Ιρίνα Σάικ

Η Ρωσίδα καλλονή ποζάρει στο φακό του Mario Testino για την καμπάνια της Intimissimi. H Madame Figaro ρίχνει μια ματιά στο backstage και μιλά αποκλειστικά μαζί της

>