top article

Κάποιες φορές νιώθω ότι ζω με μια βαλίτσα στο χέρι. Όχι. Δεν παραπονιέμαι. Μου αρέσουν τα ταξίδια, το έχω ξαναπεί. Μπορώ να δώσω το μετεωρολογικό δελτίο για όλη την Ελλάδα. Στα Γιάννενα έχει χειμώνα, στη Χίο καλοκαίρι. Εκεί ήμουν πριν λίγες ημέρες. Πηγαίνω σχεδόν κάθε δύο χρόνια σταθερά. Αφορμή είναι φυσικά πάντα η μαστίχα.

Guest Blogger | Στέλιος Παρλιάρος: Post#6

Χίος

Είναι ένα από τα αγαπημένα μου προϊόντα. Λατρεύω το άρωμά της. Στην κατάψυξη έχω μόνιμα ένα μπουκαλάκι μαστιχέλαιο (δεν παγώνει) και το έχω δοκιμάσει σε άπειρα γλυκά. Πιστεύω ότι ένας από τους πιο δυναμικούς συνδυασμούς στη ζαχαροπλαστική είναι η μαστίχα με σοκολάτα. Το πεδίο αυτό το έχω εξερευνήσει όσο δεν παίρνει, όμως κάθε φορά που βρίσκομαι στη Χίο μού έρχονται καινούργιες ιδέες για συνταγές. Κάποια στιγμή στο περιοδικό πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε ένα θέμα...


Χίος

Αυτή τη φορά πήγα με αφορμή το νέο εγχείρημα της εταιρείας Mediterra (θυγατρική της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου), στην οποία ανήκουν τα καταστήματα mastihashop. Δίπλα στο πρώτο τους κατάστημα άνοιξε τώρα και το πρώτο mastihacafé, όπου μπορεί κανείς να δοκιμάσει πολλά από τα προϊόντα τους, όπως τον καφέ με μαστίχα, αλλά και γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, σαλάτες και σάντουιτς με ντόπια προϊόντα. Το καφέ άνοιξε το Μάιο και εξ αφορμής κάναμε μια μικρή γιορτή. Εγώ ετοίμασα μερικά γλυκά για να ευχηθώ «καλές δουλειές» όπως πρέπει. Ανάμεσα σε αυτά ήταν και η γκοφρέτα μου (υπάρχει απαξάπαντος στο μαγαζί και αναφέρθηκα στο προηγούμενο post), μόνο που τώρα περιείχε και μαστίχα. Κέικ και μπισκότα φυσικά, αλλά και μια μους με μαστίχα και «δυνατή» σοκολάτα (έτσι λέμε την πολύ πικρή κουβερτούρα με ποσοστό κακάο γύρω στο 70%).


Επισκέφτηκα και το μουσείο της εταιρείας Citrus, η οποία ειδικεύεται στα γλυκά με εσπεριδοειδή από τον Κάμπο Χίου. Θα έχετε δει σίγουρα τα λουκούμια της σε κάποιο μπακάλικο ή στο αεροδρόμιο της Αθήνας. Το μουσείο έχει πολύ ενδιαφέρον γιατί βλέπεις πώς καλλιεργούσαν παλιά τα δέντρα αλλά και πώς γινόταν το εμπόριο, π.χ. πώς τύλιγαν ένα-ένα τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια σε χρυσοτυπίες για να τα εξάγουν. Τόσο πολύτιμοι ήταν οι καρποί, που τώρα αφήνουμε να σαπίζουν στη φρουτιέρα...


Στον Κάμπο δοκίμασα και τα γλυκά του κουταλιού της «Θείας Ευαγγελίας», μιας μικρής οικοτεχνίας που ό,τι φτιάχνει είναι εξαιρετικό. Ειδικά το άνθος από πέταλα εσπεριδοειδών είναι μια φίνα και λεπτή γεύση.


Και κάποιες τουριστικές πληροφορίες:

ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΤΕ
Στον Περλέα, βέβαια. Είναι ένα πανέμορφο ξενοδοχείο στον Κάμπο στεγασμένο σε παλιό αρχοντικό με δικό του περιβόλι και ζώα. Μια κανονική φάρμα εν λειτουργία, για όσους θέλουν να ανακαλύψουν τον αγρότη που κρύβουν μέσα τους.


ΠΟΥ ΘΑ ΦΑΤΕ
Στην «Κυρά Δέσποινα» στην παραλία Λιθίου, μια εξαιρετική ψαροταβέρνα πάνω στο κύμα. Είχε ένα συγκλονιστικό πιάτο: τηγανητή μαρίδα με κρεμμύδια. Το κρεμμύδι είχε καραμελώσει και είχε γίνει ένα με το ψάρι, έτσι που το όλον έμοιαζε με πίτα.
Στον «Χότζα» στην πόλη της Χίου. Μια παραδοσιακή ταβέρνα που επισκέπτομαι κάθε φορά που είμαι στο νησί και δεν υπάρχει περίπτωση να μην ευχαριστηθώ καλό φαγητό.


Κυρά-Δέσποινα

ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΠΑΝΙΟ
Η αγαπημένη μου παραλία στο νησί είναι τα «μαύρα βόλια», που όπως λέει και το όνομά της αποτελείται από μαύρα βότσαλα, απομεινάρια κάποιας έκρηξης ηφαιστείου. Απαγορεύεται να μαζέψεις βότσαλα για ευνόητους λόγους. Το τοπίο είναι άγριο και μαγικό.


Συνέχεια στη σελίδα 2

Ιανουάριος 2017

Υποδεχόμαστε με στυλ τη νέα χρονιά!

Από το Περιοδικό

Συνεντεύξεις Τρίτη 10.10.2017

MF Mούσα: Ιρίνα Σάικ

Η Ρωσίδα καλλονή ποζάρει στο φακό του Mario Testino για την καμπάνια της Intimissimi. H Madame Figaro ρίχνει μια ματιά στο backstage και μιλά αποκλειστικά μαζί της

>