top article

Σε μια γραφική trattoria στο Trastevere της Ρώμης, ανάμεσα σε τραπέζια γεμάτα από οικογένειες, ζευγάρια και θορυβώδεις παρέες, μια γυναίκα κάθεται μόνη της και απολαμβάνει το γεύμα της διαβάζοντας ένα βιβλίο. Οι πρώτες μας σκέψεις γι΄αυτή τη γυναίκα είναι, συνήθως, αρνητικές. Γιατί είναι μόνη της; Δεν έχει σύντροφο/φίλους/οικογένεια; Αισθανόμαστε άσχημα για εκείνη, βγάζοντας αυθαίρετα συμπεράσματα.

Κι όμως, η γυναίκα της ιστορίας αντιπροσωπεύει ένα ολοένα αυξανόμενο ποσοστό, αυτό των ατόμων που ταξιδεύουν μόνα τους. Σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας Visa Global Travel Intentions Study του 2015, όσοι ταξιδεύουν μόνοι στο εξωτερικό ανήλθαν στο 24%, ποσοστό κατά 15% μεγαλύτερο από εκείνο του 2013.

Είναι αλήθεια, ότι ορισμένα ήδη περίπλοκα ζητήματα μοιάζουν να διογκώνονται όταν ταξιδεύεις μόνος. Η σωστή πύλη στο αεροδρόμιο (ναι, υπάρχουμε κι εμείς που χανόμαστε), το έγκαιρο check-in, το πολύωρο ταξίδι στο αεροπλάνο, η μετάβαση στο κέντρο της πόλης, η νέα γλώσσα, η άγνωστη κουζίνα, κάποια αδιαθεσία που μπορεί να προκύψει. Σίγουρα, είναι ασφαλέστερο όταν τα διαδικαστικά μοιράζονται δια δύο (ή παραπάνω) και σίγουρα στο τέλος κάθε ημέρας θέλεις να αφηγηθείς σε κάποιον με ενθουσιασμό τα όσα είδες, να σχολιάσεις τις κοινές σας εμπειρίες.

Γιατί το να ταξιδεύεις μόνη σου είναι εμπειρία ζωής

Όμως, η άλλη πλευρά του νομίσματος δείχνει ότι αν κατορθώσεις μόνη σου όλα τα παραπάνω, έχεις μια εντελώς διαφορετική αίσθηση δύναμης και αυτοπεποίθησης. Δείχνει επίσης, ότι ταξιδεύοντας μόνη, μπορείς πραγματικά να "χαθείς” σε αυτόν τον καινούριο κόσμο που συνεπάγεται ένα ταξίδι. Περπατώντας τους δρόμους της νέας πόλης με τη φίλη σου, σίγουρα θα πιάσεις κουβέντα για κάποιο ζήτημα που σας απασχολεί στη δουλειά ή τα προσωπικά σας, θα μιλήσετε για πρόσωπα που γνωρίζετε και θα αναπαράξετε καταστάσεις της καθημερινότητάς σας- όμως, το πραγματικό στοίχημα είναι να την αφήσεις πίσω σου για κάποιες μέρες. Καθώς περιπλανιέσαι μόνη σου, η προσοχή σου είναι 100% στραμμένη στη νέα πραγματικότητα που απλώνεται μπροστά σου, είσαι εσύ που εξερευνάς τον κόσμο ανάμεσα σε αγνώστους. Ακολουθείς το πρόγραμμα που θέλεις, αναγκάζεσαι να ρωτήσεις συχνότερα για πληροφορίες κάποιον ντόπιο και έτσι μιλάς μια άλλη γλώσσα, ξεκινάς να συναναστρέφεσαι με καινούρια άτομα.

Εντοπίζεις άλλους solo travelers σαν κι εσένα (θα εκπλαγείς με το πόσοι υπάρχουν) και -γιατί όχι;- τους ρωτάς για την εμπειρία τους, ποιο μουσείο επισκέφθηκαν, αν αξίζει εκείνη η διαδρομή, ποιο εστιατόριο δοκίμασαν στο κέντρο. Κάθεσαι για ένα σύντομο καφέ και παρατηρείς τους γύρω σου, βλέπεις τις μικρές συνήθειες ενός άλλου λαού, παίρνεις ιδέες για να υιοθετήσεις στην καθημερινότητά σου. Επιστρέφεις στο ξενοδοχείο σου γεμάτη εικόνες, γεύσεις και εμπειρίες και απολαμβάνεις λίγο χρόνο με τον εαυτό σου- αυτόν που δεν προλαβαίνεις ποτέ να ξεκλέψεις μέσα στην πίεση της καθημερινότητας.

2

Μια χρήσιμη συμβουλή όταν ταξιδεύεις μόνη σου, είναι να βγεις το βράδυ. Πολλοί solo travelers εξαντλούν την εμπειρία στο τουριστικό κομμάτι, αλλά προτιμούν να περάσουν το βράδυ στο ξενοδοχείο, βλέποντας κάποια σειρά στο λάπτοπ ή επικοινωνώντας με αγαπημένα πρόσωπα. Φυσικά, αυτό είναι ένα πλάνο που σίγουρα θα ακολουθήσεις κάποιες μέρες, αλλά μην παραλείψεις σε καμία περίπτωση τη βραδινή έξοδο στην πόλη. Δεν χρειάζονται μεγάλα σχέδια- μπορείς να επιλέξεις κάποιο θέαμα όπως μια παράσταση χορού ή κάποια συναυλία, ή το τοπικό cosy bar που βρίσκεται κοντά στο ξενοδοχείο σου και διοργανώνει κάποιο ακουστικό λάιβ. Απολαμβάνεις το κρασί σου ακούγοντας ωραία μουσική και πιθανότατα γνωρίζοντας νέο κόσμο που μπορεί να σου προτείνει νέα μέρη και να ακούσει τις εμπειρίες σου.

Ταξιδεύοντας μόνη, μπορείς περισσότερο από κάθε άλλη περίσταση, να επανεφεύρεις τον εαυτό σου. Μακριά από κάθε σημείο αναφοράς, μπορείς να γίνεις λίγο πιο τολμηρή, λίγο πιο ξέγνοιαστη, να "τραβήξεις το χαλί κάτω από τα πόδια σου” και τις βεβαιότητες σου και να εκπλήξεις τον εαυτό σου. Είναι ο ιδανικός τρόπος να ανακαλύψεις πτυχές του εαυτού σου που δεν γνώριζες- είναι άλλωστε κοινό μυστικό ότι τα πραγματικά θαυμάσια πράγματα συμβαίνουν εκτός της comfort zone σου. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα δεις αυτή τη γυναίκα στο εστιατόριο, μην λυπηθείς- σκέψου ότι πιθανότατα περνά φανταστικά στο ταξίδι της. Ή ακόμα, μπορεί αυτή η γυναίκα να είσαι εσύ.

 

Ιανουάριος 2017

Υποδεχόμαστε με στυλ τη νέα χρονιά!

Από το Περιοδικό

Συνεντεύξεις Τρίτη 10.10.2017

MF Mούσα: Ιρίνα Σάικ

Η Ρωσίδα καλλονή ποζάρει στο φακό του Mario Testino για την καμπάνια της Intimissimi. H Madame Figaro ρίχνει μια ματιά στο backstage και μιλά αποκλειστικά μαζί της

>