O καλλιτεχνικός διευθυντής art de la table και η αποκλειστική μαγείρισσα του Hermes προσκάλεσαν τη Madame Figaro σε ένα διαφορετικό δείπνο με φίνες γεύσεις και διακριτική πολυτέλεια. Από την Patricia Boyer De Latour. Απόδοση: Μυρτώ Σιμιτοπούλου

Εκείνος είναι διακοσμητής και καλλιτεχνικός διευθυντής art de la table στον οίκο Hermès. Εκείνη η εκλεκτή σεφ του οίκου. Ο Yves Taralon και η Élisabeth Larquetoux-Thiry οραματίστηκαν μια βραδιά με φίλους γεμάτη εκπλήξεις και την έκαναν πραγματικότητα. Προσκάλεσαν τη Madame Figaro σε ένα νυχτερινό ραντεβού στον τελευταίο όροφο της 24 Faubourg, στα άδυτα του μυθικού παριζιάνικου οίκου. Η βραδιά ξεκίνησε σε ένα χώρο σύγχρονο, με καλλιτεχνική ατμόσφαιρα, όπου απολαύσαμε αχινούς με κάρδαμο, φουαγκρά με αγκινάρα και σαμπάνια με λευκά ροδοπέταλα διά χειρός Élisabeth.
Η συνέχεια διαδραματίστηκε στο παλιό γραφείο του
Émile Hermès, του ένδοξου ιδρυτή του οίκου, όπου είναι συγκεντρωμένες οι συλλογές της οικογένειας με αντικείμενα από τον κόσμο των αλόγων και τα ταξίδια τους. Εδώ, ο Yves Taralon έστησε δύο τραπέζια στο πνεύμα του 18ου αιώνα, όταν το δείπνο σερβιριζόταν σε διάφορα δωμάτια του σπιτιού, πριν από την επινόηση της τραπεζαρίας. Λινά τραπεζομάντιλα, ατσάλινα μαχαιροπίρουνα με την υπογραφή της Rena Dumas και μαγευτικά πορσελάνινα σερβίτσια του οίκου Hermès σχεδιασμένα από το χαράκτη François Houtin.
Όλα αυτά μας έχουν βάλει για τα καλά στον κόσμο των παραμυθιών και των θρύλων του δάσους. Για το επιδόρπιο, βγαίνουμε στη
βεράντα με τη μαγευτική θέα στην πόλη του φωτός, τυλιγμένοι με κουβερτούλες γύρω από το μαγκάλι. Η αρωματισμένη με κανέλα, βανίλια και γλυκάνισο σοκολάτα είναι αριστούργημα. Στον οίκο Hermès, έλεγε ο Jean-Louis Dumas, η λέξη «οικογένεια» δεν έχει ενικό. Οικογένειες της καρδιάς, φίλοι αγαπημένοι, κάθε μέρα ευκαιρία για γιορτή!

ΑΧΙΝΟΙ ΜΕ ΚΑΡΔΑΜΟ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑ ΚΟΥΡΚΟΥΜΑ
Προετοιμασία
: περίπου 20 λεπτά
Ψήσιμο
: περίπου 10 λεπτά
Υλικά για 12 άτομα

12 μεγάλοι αχινοί ● 4 ματσάκια φρέσκο κάρδαμο ● 12 κλαράκια μαϊντανό ●150 ml κρέμα γάλακτος ● 1 κουταλάκι κουρκουμάς ● αλάτι ● φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Εκτέλεση
Ανοίγουμε τους αχινούς στη μέση με το ειδικό ψαλίδι. Φιλτράρουμε το νερό τους, αφαιρούμε προσεκτικά τη σάρκα τους και τη διατηρούμε μέσα στο χυμό των αχινών. Πλένουμε το εσωτερικό τους και τους στεγνώνουμε με ένα μαλακό πανάκι. Πλένουμε το κάρδαμο και αφαιρούμε τα κοτσάνια. Βράζουμε τα φυλλαράκια σε σκεπασμένη κατσαρόλα με λίγο νερό για περίπου 10 λεπτά και στη συνέχεια τα χτυπάμε στο μπλέντερ μαζί με λίγο από το νερό στο οποίο έβρασαν. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και χτυπάμε ξανά. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και σουρώνουμε το μείγμα. Το διατηρούμε ζεστό σε μπεν-μαρί ανακατεύοντας κάθε τόσο. Την ώρα του σερβιρίσματος, στραγγίζουμε τους αχινούς, γεμίζουμε κάθε όστρακο με κρέμα κάρδαμου, πασπαλίζουμε με λίγο κουρκουμά και από πάνω τοποθετούμε προσεκτικά τη σάρκα των αχινών και το μαϊντανό. Οι ποσότητες είναι υπολογισμένες για amuse-bouches. Αν προορίζεται για ορεκτικό υπολόγισε δύο αχινούς ανά άτομο.

ΦΥΛΛΑ ΑΓΚΙΝΑΡΑΣ ΜΕ ΦΟΥΑΓΚΡΑ
Προετοιμασία: περίπου 15 λεπτά
Ψήσιμο
: περίπου 1 ώρα
Υλικά για 12 άτομα

2 μεγάλες αγκινάρες ● 1 κομμάτι
φουαγκρά ● θαλασσινό αλάτι ● φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Βράζουμε τις
αγκινάρες για μία ώρα περίπου σε πολύ αλατισμένο νερό με λίγο λεμόνι. Τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν. Κόβουμε τα εξωτερικά παχιά φύλλα (τις καρδιές τις κρατάμε για κάτι άλλο, πχ. για σαλάτα). Κόβουμε το φουαγκρά σε λεπτές φέτες (θα πρέπει να είναι κρύο και το μαχαίρι βρεγμένο με ζεστό νερό) και τις βάζουμε πάνω στα αγγιναρόφυλλα. Πασπαλίζουμε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Σερβίρουμε αμέσως.

 

ΣΤΡΕΙΔΙΑ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΘΑΛΑΣΣΑΣ
Προετομασία
: περίπου 15 λεπτά
Υλικά για 12 άτομα

12 μεγάλα στρείδια ● χυμό ενός λάιμ ή ενός γκρέιπφρουτ ● 1 ματσάκι τσάιβ ● ελαιόλαδο ● θαλασσινό αλάτι ● φρεσκοτριμμένο πιπέρι ● κόκκινο πιπέρι σε κόκκους (ολόκληρο)

Εκτέλεση
Πλένουμε τη σάρκα από τα στρείδια με κρύο νερό και τα αφήνουμε να στεγνώσουν σε μια πετσέτα. Τα κόβουμε οριζόντια σε τρεις φέτες και τα βάζουμε σε ένα βαθύ πιάτο. Χτυπάμε δυνατά στο σέικερ ένα μέρος χυμού (από λάιμ ή γκρέιπφρουτ), δύο μέρη ελαιόλαδο και λίγο αλάτι. Περιχύνουμε με τη βινεγκρέτ τα στρείδια, ανακατεύουμε καλά και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο τσάιβ και κόκκινο πιπέρι. Το πιάτο αυτό μπορεί να ετοιμαστεί αρκετές ώρες νωρίτερα και να διατηρηθεί στο ψυγείο. Αν προορίζεται για ορεκτικό, υπολόγισε τρία στρείδια ανά άτομο και συνόδεψε με μία σαλάτα.

ΤΥΛΙΧΤΟ ΦΙΛΕΤΟ ΜΕ ΧΑΒΙΑΡΙ
Ψήσιμο
: περίπου 40 λεπτά
Υλικά για 12 άτομα

1 μεγάλο βοδινό φιλέτο, περίπου 2,5 κιλά ● 1 κρόκος
αβγού ● 350 γρ. ζύμη σφολιάτας ● 50 γρ. μαύρο χαβιάρι ● 200 γρ. μαλακό βούτυρο ● αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Βγάζουμε το
χαβιάρι και το κρέας από το ψυγείο δύο ώρες πριν ξεκινήσουμε την προετοιμασία. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220°C. Πλένουμε το φιλέτο. Αλευρώνουμε την επιφάνεια του πάγκου εργασίας και απλώνουμε τη ζύμη. Τυλίγουμε το φιλέτο μιάμιση φορά με τη ζύμη και κολλάμε τις άκρες με βρεγμένα δάχτυλα. Με ένα πινέλο αλείφουμε τη ζύμη με τον κρόκο ενός αυγού και αλατοπιπερώνουμε. Λιώνουμε το βούτυρο σε μπεν-μαρί (θα πρέπει να είναι χλιαρό και όχι καυτό). Προσθέτουμε το μαύρο χαβιάρι και ανακατεύουμε ελαφρά. Βάζουμε το φιλέτο σε προθερμασμένο φούρνο και το αφήνουμε να ψηθεί 40 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει η ζύμη. Σβήνουμε το φούρνο, ανοίγουμε ελάχιστα την πόρτα και το αφήνουμε 20 λεπτά ακόμα. Την ώρα του σερβιρίσματος, κόβουμε το φιλέτο σε φέτες, προσθέτουμε μία κουταλιά σος χαβιαριού και συνοδεύουμε με πουρέ κάστανου και σπόρους από ρόδι.

ΑΧΛΑΔΙΑ ΑΡΩΜΑΤΙΣΜΕΝΑ ΜΕ ΜΕΝΤΑ
Προετοιμασία
: περίπου 20 λεπτά
Ψήσιμο
: περίπου 1 ½ ώρα
Υλικά για 12 άτομα

12 αχλάδια ● 1 μικρό ποτήρι λικέρ αμαρέτο ή άλλο λικέρ (προαιρετικά) ● 250 γρ. μαύρη ζάχαρη ● 1 κομμάτι φρέσκο τζίντζερ ● 1 κίτρινο λεμόνι (χυμός και ξύσμα) ● 1 λάιμ (χυμός και ξύσμα) ● 1 μικρό ματσάκι φρέσκια μέντα ● 1
κλωνάρι βανίλιας.

Εκτέλεση
Σιγοβράζουμε για περίπου μία ώρα 1 λίτρο νερό με το λικέρ, τη μαύρη ζάχαρη, το τζίντζερ, το χυμό και το ξύσμα από το λεμόνι και το λάιμ και τη βανίλια κομμένη στη μέση. Ξεφλουδίζουμε τα αχλάδια χωρίς να αφαιρέσουμε το κοτσάνι τους. Τα βάζουμε στην κατσαρόλα με το σιρόπι (θα πρέπει να τα καλύπτει τελείως), προσθέτουμε τη μέντα και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά. Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από το μάτι και αφήνουμε να κρυώσει. Βάζουμε προσεκτικά τα αχλάδια σε μια σαλατιέρα ή σουπιέρα και τα περιχύνουμε με το φιλτραρισμένο σιρόπι. Συνοδεύουμε με σπιτικά μπισκοτάκια.

Photo credits: Justin Creedy Smith

Δημοφιλέστερα άρθρα

  1. Ζώδια: Εβδομαδιαίες προβλέψεις Ζώδια: Εβδομαδιαίες προβλέψεις
  2. Kate Moss: Βρήκαμε τις μπότες της στην οικονομική εκδοχή τους Kate Moss: Βρήκαμε τις μπότες της στην οικονομική εκδοχή τους
  3. Blake Lively: Πώς δημιούργησε το faux καρέ look της για μια εμφάνιση; Blake Lively: Πώς δημιούργησε το faux καρέ look της για μια εμφάνιση;
  4. Αυτό το παντελόνι θα αντικαταστήσει τα skinny jeans σου για φέτος Αυτό το παντελόνι θα αντικαταστήσει τα skinny jeans σου για φέτος
  5. Φθινόπωρο/Χειμώνας 2017 | Οι ωραιότερες τσάντες της σεζόν Φθινόπωρο/Χειμώνας 2017 | Οι ωραιότερες τσάντες της σεζόν
  6. Χειμώνας 2018: Έτσι συνδυάζεται το μάξι φόρεμα τώρα Χειμώνας 2018: Έτσι συνδυάζεται το μάξι φόρεμα τώρα
  7. Στασιμότητα: Ένας οδηγός επιβίωσης για να βάλεις ξανά τη ζωή σου σε "κίνηση" Στασιμότητα: Ένας οδηγός επιβίωσης για να βάλεις ξανά τη ζωή σου σε "κίνηση"
  8. To outfit με λίγα κομμάτια που η Sienna Miller φορά και ξανά φορά To outfit με λίγα κομμάτια που η Sienna Miller φορά και ξανά φορά
  9. Η οργάνωση ξεκινά από το σπίτι | Δέκα βήματα για να το πετύχεις Η οργάνωση ξεκινά από το σπίτι | Δέκα βήματα για να το πετύχεις
  10. H βασίλισσα Letizia λέει "ναι" στο φλοράλ το χειμώνα H βασίλισσα Letizia λέει "ναι" στο φλοράλ το χειμώνα
  11. Η Heidi Klum και άλλες Celebrities επιλέγουν Το Ελληνικό Brand Rien! Η Heidi Klum και άλλες Celebrities επιλέγουν Το Ελληνικό Brand Rien!
  12. Αυτό το παλτό είναι το fashion κομμάτι που βλέπουμε παντού στο Instagram Αυτό το παλτό είναι το fashion κομμάτι που βλέπουμε παντού στο Instagram
  13. Katy Perry-Gigi Hadid: Γιατί δε θα συμμετάσχουν στο show της Victoria's Secret; Katy Perry-Gigi Hadid: Γιατί δε θα συμμετάσχουν στο show της Victoria's Secret;
  14. Η Kate Middleton φόρεσε το κολιέ από πέρλες της βασίλισσας που είχε φορέσει και η Diana Η Kate Middleton φόρεσε το κολιέ από πέρλες της βασίλισσας που είχε φορέσει και η Diana

Ιανουάριος 2017

Υποδεχόμαστε με στυλ τη νέα χρονιά!

Από το Περιοδικό

Συνεντεύξεις Τρίτη 10.10.2017

MF Mούσα: Ιρίνα Σάικ

Η Ρωσίδα καλλονή ποζάρει στο φακό του Mario Testino για την καμπάνια της Intimissimi. H Madame Figaro ρίχνει μια ματιά στο backstage και μιλά αποκλειστικά μαζί της

>